Cinema Niche

Filmezés a rózsaszín égbolt alatt

FILM
június 03., 10:52

Már önmagában nem mindennapi alkalom, hogy Lindsay Lohan mosolyog le ránk 35mm-es filmszalagról az Uránia dísztermének vásznáról, de eközben a Balaton partján is lesz mit nézni, a Toldi moziban és a Francia Intézetben pedig először rendezünk queer mozinapokat a pride hónap alkalmából. Június első felének különleges hazai mozibemutatói, eseményei, olvasni- és néznivalók a nemzetközi filmek világából a Cinema Niche szerint.

Premierek

A nyár elejére megint egy kicsit apadt a kínálat, kevés igazán érdekes nemzetközi filmnek van mozipremierje mostanában, viszont jó hír, hogy különleges programokból annál több van. Ha mégis mindenképp multiplexbe mennétek, jó szívvel ajánljuk a George Miller-féle Mad Max előzménytörténetét és a Mátrixot is ismét játsszák a mozik a 25. évforduló alkalmából május 30-tól egy héten keresztül, mégis a legjobb választás, ha az alább részletezett kínálatból válogattok.

Különleges vetítések, filmklubok

photo_camera Fotó: Alexis

Egy bő évvel ezelőtt vetítettük először a magyarországi mozikban Albert Serra, a katalán provokatőr grandiózus filmjét nagy sikerrel. Most ismét műsorra tűzi a Francia Intézet a tavalyi év egyik legkülönlegesebb alkotását, így aki akkor lemaradt, most végre potólhatja.

Tahiti rózsaszín égboltja alatt egyre nyomasztóbbá válik a hangulat: a polinézek szervezkednek, a francia tengerészgyalogosok alkoholba fojtják zaklatottságukat, egy portugál férfi hírét kelti, hogy ellopták az útlevelét. Az egymáshoz látszólag csak nagyon lazán kapcsolódó eseményeket De Roller, a fehér öltönyös, kék napszemüveges francia üzletember és politikus próbálja értelmezni…

A főszerepet Benoît Magimel alakítja, aki olyan filmekkel kezdte a pályáját, mint a Gyűlölet vagy A zongoratanárnő, mára pedig a francia színjátszás széles körben ismert sztárja lett. Mellette Serra olyan lenyűgöző tehetségeket fedezett fel, mint Pahoa Mahagafanau, Matahi Pambrun, de a katalán rendező állandó színésze, Lluís Serrat Masanellas is feltűnik a filmben.

Utolsó vetítéséhez érkezik a Celluloid Nights sorozatunk a tavaszi első etapban, ahol analóg formátumban vetítünk 35mm-ről amerikai filmklasszikusokat az Uránia dísztermében. Különleges zárófilm, a kétezres évek elejének kultikus alkotása, amelyen tinik generációi nevelkedtek első megjelenése óta, most kissé szokatlan helyszínen lesz látható. Mióta a Bajos csajok először került a mozikba, született egy csak DVD-n kiadott folytatás, amit az eredeti szereplők és a stáb is megtagadott, két videojáték, szó szerint több ezer Buzzfeed cikk, Taylor Swift, és egy Broadway-musical, amelyet a film alkotója, Tina Fey (30 Rock) írt. Az interneten a Bajos csajok valószínűleg csak a Jóbarátokkal és a Simpson családdal vív harcot, hogy generációjának legtöbbet hivatkozott popkulturális terméke legyen. Szerintünk méltó befejezése a tanévnek ez a program, reméljük minél többetekkel találkozunk ott!

Ismét visszatér a nyárra a Pont Csopak, ami már tavaly is az egyik legjobb balatonparti mozizós helyszín volt. Idén is jellemző a dokumentumfilmes fókusz, a nyár első napjaiban egy magyarországi premierrel készülnek az 1971-es eltussolt női világbajnoksáról. A tavalyi Torontói Filmfesztiválon bemutatkozó Copa 71 kellemetlen kérdésekkel szembesít minket: miért állt érdekében a vezető sportszervezeteknek, hogy elhallgassák ezt a grandiózus eseményt? A férfi foci EB második napján, alternatív családi program a meccsnézés helyett.

Első alkalommal szervezzük meg barátainkkal összefogva a Queer Days by Cinema Niche programsorozatot Budapesten és Pécsett. A fő célkitűzésünk az volt, hogy a queer filmművészet - korábban hazai mozikban láthatatlan - különlegességeit bemutatva új, meglepő érzéseket, élményeket váltsunk ki és beszélgetéseket generáljunk. Mindezt egy olyan környezetben, ahol a politikai akarat leegyszerűsítő és manipulatív szándékai miatt az általánosítás és kirekesztés újra általánossá válhatott, ahol a szolidaritás és a sorstörténetek kihangosítása helyett a démonizálás és nevetségessé tétel lett elfogadott a közbeszédben, jogkorlátozás a törvényhozásban. Lesz itt film a '60-as évek japán queer undergroundjából (Funeral Parade of Roses), de többek között érkezik az egyik legelvetemültebb kortárs francia rendező is (Bertrand Mandico a She is Conann c. filmmel), majd az egészet az Aurórában zárjuk egy családias beszélgetéssel, vasárnap napközben. Teljes program az eseményben!

Kincs, ami Niche (ha ezen a héten nem jutsz el moziba)

  • Reprise - elérhető a Netflix kínálatában / előzetes

A világ legrosszabb embere című sikerfilmjével vált igazán ismerté hazánkban Joachim Trier norvég rendező, akiről azt suttogják, hogy idén új alkotással jelentkezik majd Renate Reinsve főszereplésével. Trier első játékfilmje azonban viszonylag kevéssé ismert, annak ellenére, hogy jó ideje elérhető az itthoni Netflix kínálatában, és számos jegyét megcsillantja már a rendező tehetségének, ami később tisztán megvilágosodik az “Oslo-trilógia”, további darabjaiban. A Reprise két barát megható portréja, akiknek ambícióit az élet megpróbáltatásai teszik próbára. A punkos játékossággal telített film a kreatív törekvések beteljesülésének kínzó ígéretét és veszélyét tárja fel egy sürgő nagyváros folytásában. Szuper program egy álmos, kora nyári estén.

Felfedezés

Az utóbbi hetek legfontosabb híre nálunk, hogy Sean Baker amerikai filmrendező nyerte a 2024-es cannes-i Arany Pálmát Anora című filmjével. Mi is nagy rajongói vagyunk a New Jersey-ben felnőtt cinefilnek, akinek Letterboxd profilja az utóbbi években legendássá vált a közösségben (Baker talán az egyik legnevesebb filmkészítő, akinek publikus profilja van, amit rendszeresen frissít is). Érdemes lehet ott is követni, de mi a Tangerine című 2015-ös debütáló játékfilmjét ajánljuk nagy szeretettel, ha valaki most ismerkedne a munkásságával – az előző évtized egyik legizgalmasabb queer története a Los Angeles-i utcákról: nyers, autentikus, low-budget amerikai mozi.

Cinema Niche

Az aktuális két hét legfontosabb mozibemutatói, eseményei, olvasni-és néznivalók a filmek világából a Cinema Niche szerint.

Niche? Cinema Niche? Wtf?

A CINEMA NICHE (nís) lelkes filmrajongók közössége, akik itthoni mozikban be nem mutatott, kortárs filmeknek szerveznek vetítéseket nagyvásznon, magyar felirattal.

„Segítünk az óriási zajban felhívni a figyelmet olyan filmélményekre, amiket kár volna kihagyni bárkinek, akit érdekel ennek a művészeti ágnak a fejlődése vagy csak szeret különleges és emlékezetes filmeket nézni.”

Kövesd a Cinema Niche-t az Instán is!

Cinema Niche