Sztálin fiatalkoráról forgat filmet Mundruczó Kornél

FILM
június 03., 18:23

Mundruczó Kornél már egy ideje a nemzetközi nagypályán játszik, világsztárokkal, és a filmjei is külföldön készülnek, bár ha mások lennének a körülmények, dolgozna itthon szívesen, mert „itt vannak a gyökerei”. Mindenesetre épp az Egyesült Államokban forgatja az At the Sea című drámát, amelynek főszerepét Amy Adams játssza, nemrég pedig ő rendezte az Apple TV+ sorozata, a Tom Holland főszereplésével készült A zsúfolt szoba első négy epizódját. Új filmtervét ebből kifolyólag nem egy MTI-n megjelent közleményből ismerhettük meg, hanem a világ vezető filmes lapja, a Variety hosszú cikkéből.

Az új szuperprodukció Mundruczó saját filmes cége, a Proton mellett francia, német, lengyel és grúziai partnerekkel közösen készül, a forgatókönyvet az Oscar-díjas Paweł Pawlikowski és Ben Hopkins írta, és az állandó alkotótárs, Wéber Kata adaptálta. A címe The Revolution According to Kamo, vagyis A forradalom Kamo szerint.

Wéber Kata és Mundruczó Kornél
photo_camera Wéber Kata és Mundruczó Kornél Fotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP

A történet középpontjában két grúz fiú/férfi barátsága áll, és grúz nyelven is készül. A gazdag kereskedőcsalád sarja, Kamo és a mélyszegénységbe született Szoszo - akit később Sztálinnak neveznek - együtt nevelkedtek egy kisvárosban. Miután Szoszo elköltözött, hogy papneveldébe járjon, tizenéves koruk végén újra találkoznak Tifliszben (a mai Tbilisziben), ahol a karizmatikus Szoszo a monarchia megdöntésére irányuló új forradalmi mozgalom vezetőjévé vált. Ahogy a vörös politikai agitátorok egyre nagyobb hatalomra tesznek szert Grúziában, Kamót is belerángatják az erőszakos bandák, a gyilkosságok és a társadalmi felfordulás világába.

Mundruczó azt nyilatkozta, hogy ez a nagyszabású történelmi mozi reményei szerint gengszterfilmként is megállja a helyét.

„Kevésbé arról szól, hogy egy ember gonosznak születik, inkább a hatalom mechanizmusáról, és arról, hogyan emelkedik valaki a csúcsra. De szól egy szenvedélyes barátságról is e két férfi között, akik gyerekkoruk óta ismerik egymást.” Wéber Katát azért is vonzotta a forgatókönyv, mert még soha nem dolgoztam ilyen léptékű filmen, amelyben „a történelem egyik legbrutálisabb időszakát egy igaz barát és bajtárs szemszögéből látjuk”. Céljuk szerint a A forradalom Kamo szerint „életrajzi film helyett egy egyedülálló perspektívát mutat be, amelyben láthatjuk, hogy a hatalmi struktúrák hogyan képesek megrontani még a legtisztább érzelmeket is. Kamo története a barátság, az áldozatvállalás és az árulás története egy forradalmi mozgalom bűnügyi története mellett, amely sokak számára ismeretlen lehet.”

A két fő producer, Mike Goodridge Ilya Stewart szerint „Mundruczó Kornél a világ egyik legjobb rendezője, és nem is lehetnénk boldogabbak, hogy vele és Katával dolgozhatunk együtt ezen az ambiciózus és hátborzongató történeten. A szovjet időkben Magyarországon nevelkedett Kornél túlságosan jól ismeri Sztálin örökségét, és mindannyian hiszünk abban, hogy egy önimádó zsarnok születéséről szóló történet egyértelmű párhuzamokat mutat a 100 évvel későbbi világgal.” (Variety, Filmtekercs)