Kórusok, utcazenészek és külföldi írók népesítik be a budapesti éjszakát

Város
június 04., 08:23

Három olyan minifesztivál is lesz a következő napokban – szerdától szombatig – Budán és Pesten, amelyek szerencsére nem úgy néznek ki, hogy némi sorban állás után elfoglalod a helyedet a kulturális intézmény nézőterén, megtekinted a produkciót, majd hazavillamosozol. Hanem úgy, hogy van egy csomó remek program egymás mellett és után, és ezeken a legemberibb módon tudsz részt venni: sétálva, sétálva, egy kocsmába becsücsülve.

Irodalom Éjszakája, június 5-7.

Irodalom éjszakája, Debrecen
photo_camera Irodalom éjszakája, Debrecen Fotó: Jakkel Rudolf/Irodalom éjszakája

Ez a budapesti külföldi kulturális intézetek által szervezett rendezvény az évek alatt kinőtte a saját nevét, amennyiben már több estén keresztül zajlanak a felolvasások (és már Debrecenben is). Az esemény ugyanúgy mozgásban van, mint a résztvevői, ezúttal a Margit-negyedben rendezik. 24 ország 24 szerzőjének műveiből hangzanak el részletek csupa olyan helyszínen, amely nem az irodalomhoz kötődik. A 8 hely mindegyikén 8-szor egymás után, kb. félóránként prezentálnak egy-egy szöveget este 7 és 11 között. Hogy mondjak pár példát: a szerdai napot Pass Andrea rendezi, és többek között

  • a Szerkesztőségben a norvég Jon Fosse szövegét adja elő Friedenthal Zoltán,
  • a Gül Baba Türbéjében Réti Adrienn viszi színre az ukrán Szerhij Zsadan regényrészletét,
  • a Grand Jules szállodahajón pedig a portugál Almeida Faria szövegével teszi ugyanezt Urbanovits Krisztina.

Bartók Béla Bál, június 7-8.

photo_camera Tavalyi tuctuc Fotó: Bartók Béla Bál

A Bartók Béla útról mindenki tudja, hogy a Gellért tértől a Kosztolányi térig egymást érik rajta a kávézók, kocsmák, éttermek, üzletek, könyvesboltok és galériák. Ezek most a „szokásosnál is szélesebbre tárják” kapuikat, és a cél nem kevesebb, mint „megmutatni magunkat és egy idei közös csoportképet készíteni arról, hogy kik vagyunk, hogy vagyunk, miért vagyunk és kiket szeretünk…” A programok listája egyelőre még bővülget, de koncertekre, dj-zésre, utcazenére és egyebekre bizton lehet számítani.

Kórusok Éjszakája, június 8.

photo_camera A csillagokat is leéneklik Fotó: Kórusok Éjszakája

A Csíkszerda kórus önkéntesei szervezik ezt a fesztivált maguknak és sok más amatőr kórusnak. Az az alapelvük, hogy énekelni bárkinek, bármikor és bárhol jó, és ez alól a Palotanegyed utcái és terei, templomai és múzeumai, kertjei és kollégiumai sem kivételek. Belépős a program, de ha megvan a mindenhová érvényes karszalag, akkor délutántól éjjelig lehet sétálgatni és hallgatni régizenét és könnyűzenét, klasszikust és kortársat, nép- és világzenét. A program nyilván közös énekléssel zárul, este 10-kor a Pollack Mihály téren.