Mire nem jó a Könyvhét: kiderült, melyik a legszebb könyv Orbán és Karácsony szerint

könyv
június 05., 14:00

Idén 170 kiállítóval, 150 standdal és több mint ezer dedikálással, valamint 100 színpadi programmal várják a közönséget a 95. Ünnepi Könyvhét szervezői június 13. és 16. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.

A rendezvényt június 13-án a Vörösmarty téren a Tűzoltózenekar bevonulása után Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító nyitja meg.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke kiemelte, hogy a kiállítók nagy száma mindig öröm, és a kiadók idén is nagy akciókkal, rengeteg új könyvvel készülnek. A Könyvhétre több száz új kötet jelenik meg, csak verseskötetből mintegy kilencven, de a szépirodalmi, valamint a gyerek- és ifjúsági irodalmi kötetekből is egyre többet adnak ki évről-évre.

„Nem igaz a hír, hogy nem olvasnak az emberek, nem olvas az ifjúság” - mondta, és szerinte az MKKE feladata erősíteni azt a nézőpontot, hogy „az olvasás nem kiválasztottaknak szóló lehetőség”. Nagyon fontos, hogy a még nem olvasó korú gyerekeknek szüleik meséljenek történeteket.

Révész Emese, a Szép Magyar Könyv 2023 verseny zsűrijének elnöke szerint a díj megalapítása óta eltelt több mint hetven évben rengeteget változott a könyv státusza, a kiadók helyzete és az olvasók igénye is, de

megnyugtató, hogy a mai digitális korban nem csak a könyv él tovább, hanem a könyv esztétikus kivitele is egyre fontosabb.

A legszínvonalasabb kivitelezésű magyar könyvek számára kiírt verseny nyerteseiről az MKKE elnöksége által felkért öttagú szakmai zsűri döntött.

  • A könyvsorozat kategóriában a Sétakönyvek nyert (Athenaeum Kiadó),
  • szépirodalom kategóriában a Selyemfényben (BOOKART),
  • a gyermek és ifjúsági kiadványok között A villamos (Pagony Kiadó).
  • az ismeretterjesztő könyvek között a Kner Albert - Művész, ikon, legenda (Corvina),
  • a szakkönyv kategória győztese a Vadállatok anatómiai rajzai (MMA Kiadó),
  • a művészeti könyveknél pedig megosztva a Color Book / Black Book (Utisz Grafikai Stúdió) és a Lantos (Zsdrál Art Galéria)
  • Az Év Illusztrátora Korbuly Ági lett, akinek grafikái a Bocs, hogy élek című kötetben láthatók (Pagony Kiadó).

Politikusi különdíjakat is osztanak majd:

  • a köztársasági elnök különdíját Kálmáncsehi Domonkos imakönyve kapta (Nemzetstratégiai Kutatóintézet),
  • a miniszterelnök különdíját a Filharmónia című könyv (Filharmónia Magyarország) nyerte,
  • a főpolgármester különdíját pedig a Sparhelt című kötet (BOOOK Kiadó)

Utóbbi 64 tradicionális magyar receptet mutat be, és így néz ki:

photo_camera Fotó: BOOOK

Orbán Viktor kedvencéről első nekifutásra semmit nem találtam, Sulyok Tamásnak pedig ez tetszik nagyon:

A Mátyás király udvarához tartozó Kálmáncsehi Domonkos 15. századi imakönyvének fakszimile kiadása a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben tartott bemutatón
photo_camera A Mátyás király udvarához tartozó Kálmáncsehi Domonkos 15. századi imakönyvének fakszimile kiadása a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben tartott bemutatón Fotó: Purger Tamás/MTI/MTVA

(MTI)