Monet és van Gogh is lekerül zürichi Kunsthaus faláról, a nácikkal üzletelő svájci fegyvergyáros gyűjteményéből

Képző
június 16., 08:21

Öt festményt távolít el egy kiállításáról a zürichi Kunsthaus múzeum, amíg kivizsgálják, hogy náci fosztogatóktól kerültek-e a gyűjteménybe, írja a BBC. A művek között megtalálhatók a világ legismertebb művészeinek festményei, így Claude Monet, Vincent van Gogh, valamint Gustave Courbet egy-egy műve is.

photo_camera Claude Monet, Monet's Garden at Giverny, 1895 Forrás: Emil Bührle Collection

A műveket az Emil Bührle-gyűjtemény részeként állították ki, amit már évekkel korábban több kritika is ért. Emil Bührle ugyanis svájci fegyverkereskedőként a második világháború alatt abból gazdagodott meg, hogy fegyvereket gyártott és adott el a náciknak. Pénze egy részét aztán műtárgyak gyűjtésére költötte, ami ekkoriban könnyen jelenthette a nácik általi fosztogatásokból származó műalkotások felvásárlását. A festményeket azután távolították el, hogy új irányelvek születtek azokról az alkotásokról, melyek nem kerültek vissza eredeti tulajdonosaikhoz, vagy azok leszármazottaihoz.

A műtárgyak a következők: Jardin de Monet a Giverny Claude Monet-tól, Der Bildhauer Louis-Joseph Leboeuf Gustave Courbet-től, Georges-Henri Manuel Henri de Toulouse-Lautrec-től, A régi torony Vincent van Gogh-tól és La route montante Paul Gauguin-tól. A gyűjtemény alapítványi tanácsa közölte, hogy elkötelezettek amellett, hogy a korábbi tulajdonosok jogutódjaival „a legjobb gyakorlatot követve méltányos megoldást találjon a művek” kezelésére.

A gyűjtemény egy másik művét, Edouard Manet La Sultane című alkotását is vizsgálják, ám az elfogadott irányelvek az alapítvány szerint erre nem vonatkoznak. A mű eredetileg Max Silberberg német zsidó iparmágnás gyűjteményébe tartozott, amelyet a nácik kényszerárverésen értékesítettek. Silberberg pedig egyes feltételezések szerint a holokauszt idején halt meg Auschwitzban. „Az eladással kapcsolatos általános történelmi körülmények miatt az alapítvány hajlandó pénzügyi hozzájárulást nyújtani Max Silberberg hagyatékának az egykori tulajdonos tragikus sorsára való tekintettel” – közölték.