Végigjárja Petőfi Sándor 1845-ös felvidéki útját Szálinger Balázs

könyv
június 30., 21:08

„A napokban kezdem teljesíteni idei nagy vállalásom: végigjárom Petőfi Sándor 1845-ös felvidéki útját. Ez a bizonyos út az alapja az Úti jegyzetek címen ismert művének – és én ugyanúgy jegyzetelni, naplót vezetni, írni fogok közben” – írta szerzői oldalán Szálinger Balázs. A József Attila-díjas költő ugyanúgy végigjárja a 804 kilométert, mint Petőfi tette azt 179 éve, de nem gyalog – pláne nem társzekéren, amire Petőfit néha felvették –, ráadásul nem is egy nekifutásra.

link Forrás

„Mivel nem tudom egyben végigjárni, mint ő, kéktúraszerűen, két-háromnapos szakaszokra osztom a túrát. Újra és újra Keszthelyről kell indulnom, hogy azokat a rövid szakaszokat megtegyem és folytassam az utat onnan, ahol félbehagytam” – írja erről. Általában egyedül megy majd, legtöbbször autóval, néha gyalog, és „szinte minden állomáson vár valaki, akivel beszélgetni tudok”.

Amiben viszont megegyezik a két túra: Szálinger is könyvet ír a felvidéki útjából, bár még nem tudni erről túl sokat: „fogalmam sincs, mi lesz ebből: lehet útinapló, ami ütközteti az akkor leírtakat a ma látottakkal, lehet sima, szépen betördelt kesergős tisztulás, Sándorka útja apropó is lehet meg nyomasztó előzmény is, tele is lehet versjegyzetekkel, meg nem is”.

Szálingernek 2020-ban már jelent meg egy útinaplója (akkor még a Magvetőnél, a szerző azóta magánkiadásra váltott): az Al-dunai álom a 2018-ban a Vaskapunál töltött hónapok nyomán született.