Független magyar film versenyez Locarnóban

FILM
július 10., 10:58

Beválogatták az egyik legrégebben alapított, legnagyobb presztízsű szemle, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál idei versenyprogramjába Szimler Bálint filmjét, a Fekete pontot. A film független produkcióban, állami támogatás nélkül készült, első- és másodfilmes feltörekvő alkotók munkái között versenyez.

A Fekete pontban a Berlinből hazaköltözött tízéves Palkó (Paul Mátis) csodálkozva szemléli egy átlagos magyar iskola mindennapjait. Egyedül Juci néni (Mészöly Anna), a pályakezdő tanárnő érti őt meg igazán, aki szintén elszenvedője a házmester-kultúrában megragadt intézményi rendszernek. A rendező szerint a film

„nagy szakmai összefogásban jöhetett csak létre, rengeteg producer támogatásával, és egy elképesztő stábbal, akik nagyrészt ingyen, vagy nagyon kevés pénzért dolgoztak, mégis belerakták a szívüket-lelküket.”

Fekete Pont Szimler Bálint
photo_camera Szimler Bálint Fotó: Mozinet

A Cannes-ban bemutatott Itt vagyok és a Balaton Method után ez a rendező első nagyjátékfilmje. Az operatőr Szimler korábbi állandó alkotótársa, a már főleg Hollywoodban dolgozó Rév Marcell (Eufória, Az idol, A feleségem története).

A hetvenhetedik Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált augusztusban rendezik meg, a Fekete pont a fesztivált követően lesz látható a hazai mozikban.

A svájci fesztiválon korábban olyan magyar alkotások szerepeltek, mint a Ruben Brandt, a gyűjtő (Milorad Krstić) és a Könnyű leckék (Zurbó Dorottya), de itt debütált Enyedi Ildikó Simon mágus és Mundruczó Kornél Szép napok című filmje is.