A francia irodalom és Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

könyv
július 12., 21:19
photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szeptember 26. és 29. között rendezi meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Idén is a Millenáris ad majd otthont a legnagyobb magyarországi nemzetközi könyves rendezvénynek, melyet Orvos-Tóth Noémi pszichológus, író nyit meg.

A fesztivál díszvendége a kortárs izlandi irodalom sztárja, Jón Kalman Stefánsson, aki a főpolgármestertől átveszi a Budapest Nagydíjat. (Könyves podcastünk vonatkozó epizódja itt.)

Minden évben bemutatkozik egy-egy ország vagy régió kultúrája, könyvkiadása, idén a kortárs francia irodalom kap kiemelt figyelmet, a legjelentősebb francia kortárs írók részvétele mellett. Pierre Assouline, Arnaud Dudek, Didier Eribon, Magalie Le Huche, Marie-Aude Murail, Pascale Robert-Diard és Zanzim legújabb vagy Magyarországon először megjelenő könyvét az itthoni olvasóközönség is kézbe veheti szeptember végén. Megismerhetünk francia szerzőket az ifjúsági irodalomtól a képregényen és a történelmi regényen át a társadalomtudományi esszéig. Számos nagy múltú francia könyvkiadó is tervez találkozót közép-európai partnereivel. A kortárs francia irodalmat bemutató stand hívószava a réflexion, vagyis reflexió, utalva arra, hogy a könyvek nemcsak új ajtókat nyitnak a világ felé, hanem tükröt is tartanak az olvasónak. (Ezeket a magvas gondolatokat nem én találom ki, a sajtóközleményben vannak benne.)

A négynapos rendezvénysorozat közel 150 kiállítóval várja látogatóit, na meg író-olvasó találkozókkal, felolvasásokkal, dedikálásokkal, filmvetítésekkel, és minden ingyenes.

A gyerekeknek kialakított Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat. A fesztivál a Magyarország és Törökország 1923-as diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulója alkalmából rendezett magyar–török kulturális évad programjaihoz is csatlakozik: kiváló török könyvkiadók mutatják meg könyvkínálatukat magyar partnereikkel karöltve.

Spoiler: jövőre Románia, 2026-ban pedig a német nyelvű irodalom mutatkozhat be díszvendégként.