Amikor egyre kevesebb pénz jut kultúrára, a színházi együttműködések jelenthetik a kiutat

színház
október 04., 17:02

Nem nagyon hallani olyan véleményt, hogy az Átrium előző üzemeltetői kutyaütők lettek volna, az előző évad végén mégis kénytelenek voltak levonulni a színről. Az állami kultúrafinanszírozás kiszámíthatatlansága, illetve a független szféra forrásainak átszivattyúzása Vidnyánszky Attiláék pénzgyűjtő medencéjébe az egész terület elsivagosodásához, több tucat társulat bedőléséhez vagy sorvadásához vezetett. Az Átriumot nyárig üzemeltető Kultúrbrigád produkciós iroda volt az egyik leghangosabb a tiltakozásban és legkreatívabb a pénzgyűjtésben. De egy évvel ezelőtt belátták, hogy nem lehet folyamatosan adományokat kérni a nézőiktől, akiknek a gazdasági válság idején a jegyvásárlás is egyre nagyobb gondot jelent. Azóta előadásaikat több különböző helyszínen játsszák.

„Koránt sem volt biztos, hogy sikerrel járunk, és az eddigi időszak teltházai és szakmai sikerei után bárki vállalkozik, hogy ellenszélben továbbvigye az Átrium szakmai vezetését, hisz egy piacról élni akaró magánszínház üzemeltetése, üzletileg fenntartható módon korántsem egyszerű feladat” – írta Gauder Milán, a MasterCard korábbi topmenedzsere, aki az épület egyik tulajdonosa a Videoton Holding társvezérigazgatója, Lakatos Péter és felesége, Csiby Éva mellett.

Végül összeállt a független színházak dreamteamje, hogy próbára tegyék az ellenszél erejét.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Magyar szöveg

Az „újratöltött” Átrium öt társulat/produkciós iroda helye lesz, „a közös hívószó” pedig „a kortárs magyar szöveg fontossága és népszerűsítése, valamint az aktuális társadalmi és hétköznapi jelenségekre való érzékeny reagálás.”

  • A Dumaszínház többek között Bödőcs Tibor és Kőhalmi Zoltán estjeit hozza ide.
  • A Delta Produkció repertoárján operabeavató, Berg Judit Maszat-sorozatának feldolgozása, iskolai zaklatásról szóló krimi, illetve Rezes Judit és Szabó Győző párkapcsolati show-ja szerepel.
  • A Füge Produkció független csapatokat támogat és menedzsel, és az Átriumtól két saroknyira lévő Jurányi Házat üzemelteti, amely amellett, hogy befogadó színház, 6500 négyzetméteren kínál előadótermet, illetve irodát társulatoknak, civil szervezeteknek és művészeknek.
  • Az Orlai Produkció a legismertebb magánszínház, amely üzleti alapon csinál szórakoztató produkciókat, miközben a Fügéhez hasonlóan kiemelten foglalkozik tehetséggondozással, progresszív fiatal alkotók felkarolásával.
  • És végül ez lesz a Pintér Béla és Társulata, a legnépszerűbb független műhely otthona is.

Orlai Tiborral, Pintér Bélával és Rozgonyi-Kulcsár Viktóriával ültünk le átbeszélni a terveiket. Utóbbi a Füge vezetője és immár az Átrium szakmai vezetője is. Nem sok ez együtt? – kérdezem, míg a többiekre várunk. Dehogynem – mondja, majd finoman jelzi, hogy nem is feltétlenül ragaszkodna ehhez a feladathoz. De egyelőre úgy tudott elindulni a működtetés, hogy azt nagyrészt a Füge által foglalkoztatott maroknyi stáb viszi, míg a művészeti és stratégiai döntéseket közösen hozzák az öt szervezet képviselői.

photo_camera Rozgonyi-Kulcsár Viktória
Fotó: Bankó Gábor/444

Interjúalanyaim évtizedek óta meghatározó és sikeres szereplői a független területnek, ahol a zord körülmények miatt sok társulat szűnik meg idő előtt. Nem arról van szó tehát, hogy ne tudnának hol játszani – de akkor mi értelme van ennek az új közös projektnek?

Miért jó ez nekik?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.