Mi a közös Jane Goodallban, a Dűne filmek vágójában és Beton.Hofiban?
Őszinteség, alapanyag-tisztelet, értékteremtés – így lehet a legjobban összefoglalni a Budapest szívében található Madhouse Bistro elmúlt négy évét, ezt az izgalmas időszakot pedig a Mad Cook Book című rendhagyó szakácskönyvben meg is örökítették.
A Madhouse megnyitása, túlélése, majd virágzása olyan történet, ami túlmutat a vendéglátóiparon – írja Takács Gyuri, a hely general managere a könyv előszavában. A Madhouse egy kézműves söröket áruló helyből igazi közösségi térré vált, ahol összeér a gasztró, a művészet, a tenni akarás és a jelenlét.
A négy évben Gyuri Piszkor Norbert executive séffel együtt rendszeresen felkért ismert embereket, civil szervezeteket, színházakat, zenészeket és sportolókat egy közös menü megalkotására. Az ételek mindig alkalmazkodtak a partner ízléséhez, karakteréhez, vagy adott esetben a szakmájához, így a vegántól kezdve a zsidó és ghánai ételeken át a színház vagy a zene által inspirált fogásokat is kipróbálhattak a vendégek.
Dolgoztak többek között Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval, Joe Walkerrel, a Dűne filmek vágójával, a Carson Comával, Beton.Hofival, Bányai Judittal, Nagy Zsolttal, Ónodi Eszterrel, de a Budapest Parkkal, az Átrium színházzal, a TÁP Színházzal és Jane Goodallal, a világ legismertebb főemlőskutatójával is.
Ami igazán fontossá teszi ezeket az együttműködéseket, hogy a menük bevételének egy részét az illető által kiválasztott alapítványnak vagy karitatív célnak juttatták, így a négy év alatt összesen 6 millió forintot adományoztak jótékony célra.
A könyv ezeket a kollaborációkat mutatja be, Gyuri és Norbi pedig kiválasztott közel 50 nagyon izgalmas fogást, sőt - ami karácsony előtt pont jól jön -, a recepteket is megosztották, szuper fotók kíséretében.
Kedvcsinálóként pedig álljon itt a Mad Cook Book Borbás Róbert - művésznevén Grindesign - tetoválóról szóló fejezete:
„Robi az egyetlen olyan személy, akivel többféle módon működtünk együtt, ezért többször is megjelenik a könyvben. Köztünk a közös kapocs a Mad Scientist, ők kérték fel Robit egy sörcímke megtervezésére. Aztán a főzde marketingvezetője, Sefcsik Marci mutatott be minket egymásnak. Az első kiállítás után olyan jóban lettünk, hogy mi adtunk otthont Robi és a főzde mindenféle együttműködésének. Nekem azért izgalmas Robi művészete, mert én nem vagyok jártas ebben a szubkultúrában. Annak viszont nagyon örülök, hogy ezek a képek, a világuk, a stílusuk bevonzotta az embereket. Ez egy szokatlan stílus az utcán, és talán ennél a kiállításnál álltak meg a legtöbben. Én szeretem a megdöbbentő dolgokat és Robi képei abszolút ilyenek. Egyébként ez a szemlélet jellemző a konyhánkra is, ahol Norbi képes olyan meglepetéseket okozni az ételekben, amire az ember nem számít.
»A kézművessör-kultúrával a pandémia elején találkoztunk, amikor egy borítót készítettem a Mad Scientistnek. Akkor cserébe kaptam kraft sört, és számomra akkor vált világossá, hogy ehhez a közeghez nagyon illik a metál esztétikája. Így tudott elindulni ez a hosszabb távú együttműködés a Maddel. Mivel az utcára került a kiállítás, kifejezetten figyeltünk arra, hogy ne legyenek obszcén képek kiállítva. De fontos volt az is, hogy érdekes legyen azoknak is, akik nincsenek benne ebben a szubkultúrában. Így is volt lakossági panasz, de azt nem bánom. Rongálás viszont nem történt, amit egyébként bánok, mert szeretem, ha interaktív a művészetem, és én számítottam is arra, hogy összefirkálják a képeket. Szeretem, ha a képeim provokálnak, de csak akkor, ha azt nem öncélúan teszik. Az kevés, ha valami csak azért készül, hogy megbotránkoztasson.«”
A különleges történetekről és barátságokról is szóló Mad Cook Bookot a Madhouse honlapján lehet megrendelni.