Szabó Benedeknek a zongorázáshoz is jól jön a Youtube, ha el szeretne vonulni, hazamegy füvet vágni

interjú
2019 június 13., 09:59

Mostantól minden héten ismert embereket kérünk meg arra, hogy ajánljanak programokat, helyeket vagy könyveket. Az első körben Szabó Benedek énekes, dalszerző mondja el, mit érdemes követni a Youtube-on, ha az ember zongozáni tanul, mi lesz a nyár legjobb koncerje vagy hova érdemes elvonulni.

Mik voltak mostanában a legnagyobb zenei felfedezéseid?

A tritónuszos behelyettesítés megértése a zongorán. De ha lemezekre gondolsz, Aldous Harding új albuma, a Designer egészen csodálatos lett, illetve meglehetősen karakteridegen módon tetszett a Kankyō Ongaku című japán ambient-válogatás is. Ez akkora hatással volt rám, hogy fel is vettem egy ambient(es) EP-t Forezla Pitok néven - na, az a felvétel például elég nagy zenei felfedezés volt. A patriotizmus jegyében szeretném elmondani, hogy a Meteo új lemezét is sokat hallgattam, a Toldiban pedig kiderült, hogy élőben is nagyon jók.

Szabó Benedek
photo_camera Szabó Benedek

Van olyan Youtube-csatorna, amit rendszeresen nézel?

Egy kicsit régimódi vagyok, a Youtube-ot inkább alkalomszerűen, célirányosan használom, ha valamire éppen kíváncsi vagyok. Mióta zongorázom, van egy-két csatorna, amit igyekszem rendszeresen követni, ilyen például a MangoldProject és a NewJazz. Ezek azért jók, mert értelmes, türelmes emberek magyaráznak el és mutatnak meg olyan dolgokat, amikre magadtól nem - vagy sokkal nehezebben - jönnél rá.

Egy időben sokat néztem a CGP Grey rövid ismeretterjesztő animációit is; ezek jól jönnek, ha nem tudsz valamit, amiről azt gondolod, mindenki más tudja, de cikinek érzed megkérdezni. Például megtudhatod, hogyan lehet belőled pápa. (Spoiler: nehezen.)

Lesz itthon olyan koncert, amit már nagyon vársz?

A Deerhunter augusztusi koncertje az A38 Hajón.

Van olyan fesztivál, amire mindenképpen kinézel az idén? (Mármint nem csak fellépőként.)

Csak azokra, ahol fel is lépek, viszont van, ahol szívesen maradok, és van, ahonnan az első adandó alkalommal menekülök. A három kedvencem a Kolorádó, a Bánkitó és a Fishing On Orfű. Ezek deklaráltan mások, mint a nagy magyar fesztiválok, amik viszont általában ugyanolyanok.

Mi volt az a könyv, amit mostanában olvastál, és nagyon megfogott?

A Heart of Darkness Joseph Conradtól és a Varázshegy, aminek kamaszkorom óta többször nekifutottam már, de mindig utáltam, ehhez képest idén megkaptam angolul (H. T. Lowe-Porter fordításában), és áttört a gát, teljesen elvarázsolt. Nagyon érdekes, hogy a Conrad-regény huszonöt évvel korábban íródott, eszközeiben mégis modernebbnek tűnik. Idén olvastam Umberto Eco utószavát is a Rózsa nevéhez, ami kis túlzással magánál a regénynél is erősebb; több olyan dolgot fogalmaz meg az írással kapcsolatban, ami könnyedén vonatkoztatható például a dalszerzésre is.

Szerinted hol lehet a legjobbat enni Budapesten?

Szerencsére elég sok helyen. Kilenc éve költöztem ide Bajáról, ha egy dolgot kéne mondanom, amiben hatalmasat fordult velem a világ a váltás után, az az evés. Nagyon szeretem a Komachit, indiaiból a Havelit és a Pándzsáb Tandoorit, a Lehel téri vietnámi büfét, hummuszból az Olive Tree a kedvencem, a zenekarral pedig általában a Banglában tartjuk a megbeszéléseinket.

Voltál olyan színházi előadáson vagy kiállításon, amit ajánlani tudnál?

Töredelmesen bevallom, nem járok színházba. Év elején megnéztük a nagy bécsi Bruegel - és Monet-kiállításokat, itthon egyelőre nem voltunk sehol.

Van kedvenc elvonulós helyed?

Ha szeretnék elvonulni, visszamegyek Bajára és órákon keresztül nyírom a füvet a házunk melletti domboldalon a kistraktorral. Annyi mindenre alkalmas Budapest, nem haragszom rá, hogy az elvonulásra nem igazán. Ha muszáj megpróbálni, akkor a Turisztban néha sikerül. Azon a helyen a hetvenes években megállt az idő és azóta sem indult újra. Szeretem.


Az interjú a Volvo Autó Hungária támogatásával készült.