Indián történetekből született rajzfilm arról, hogy egész máshogy is gondolkodhatnánk a természetről

hirdetés
2023 március 17., 06:53

Március 16-ától, csütörtöktől vetítik a mozik Gauder Áron különleges hangulatú, az itthoni animációs filmes felhozatalból sok szempontból kilógó filmjét, a Kojot négy lelkét. A Nyócker! című filmjével ismertté vált Gauder most az őslakos mítoszvilág mélyére elvezető filmmel tért vissza, melynek forgatókönyvét indiántörténetek alapján Bereményi Gézával közösen írták meg.

link Forrás

Az indián teremtésmítoszokból építkező, de 21. századi kérdésekre és problémákra reagáló animációs film könnyedén megidézhet egy sor klasszikus rajzfilmet, Mijazaki szellemalakjaitól kezdve a Disney-féle Pocahontas vagy az Oroszlánkirály egyes karakterei is eszünkbe juthatnak, de aztán hamar kiderül, hogy itt valami egész másról van szó. A Kojotban van például egy nagyon szép, naturalisztikus szülésjelenet, melyhez hasonlót rajzfilmen még nem nagyon láttunk.

A film történetét az olajvezetéket fektető nagyvállalat, illetve a vezeték útjában álló hegy és az ott élő őslakosok közötti konfliktus adja, megidézve persze az elmúlt évek számtalan hasonló sztoriját, de közben legalább ekkora szerep jut a filmben annak az ősi tudásnak, amit mára hajlamosak vagyunk meghaladottnak gondolni, holott a klímaváltozás árnyékában aktuálisabb lehet mint valaha.

Gauder Áron a film rendezői koncepciójában ír is arról, hogy dokumentumfilmek ezrei készülnek a témában, és tudósok hada fedezi fel lassanként újra mindazt, amit az indiánok évszázadok óta mondanak nekünk:

„Ez a film tisztelgés egy lerohant és megalázott nép bölcsessége előtt. A Kojot négy lelke egy alternatív, szerényebb teremtéstörténet, ahol az ember nem a teremtés koronája és a világ ura, hanem egy a teremtmények közül. Ezek az ősi mítoszok meglepő módon a modern tudományos eredményekhez nagyon hasonló módon képzelik el a világ összefüggéseit, és a kapitalista fogyasztói társadalom egyedüli alternatíváját kínálják.” – írta Gauder, aki korábban két kisfilmet már készített a Cseh Tamás által 2006-ban felmondott indiánmesék alapján, és a Kojot és a szikla, valamint a Kojot és a sápadtarcú komoly nemzetközi filmfesztiválos sikereket értek el.

A Kojot négy lelke úgy mesél arról, hogy nemcsak az uralom, de az együttműködés és tisztelet felől is el lehet képzelni a viszonyunkat a többi élőlényhez és az élővilághoz, hogy közben elsősorban mégis egy szépen megrajzolt, feszes és sokszor izgalmas mese, ami simán az év hazai filmes dobása lehet.

Kedvcsinálónak a két rövidfilmet meg is lehet nézni az interneten:

link Forrás
link Forrás

A most mozikba kerülő, egész estés filmben a főszereplőknek Bozsó Péter, Papp János, Pikali Gerda és Széles Tamás kölcsönözték a hangjukat, míg további szerepekben Scherer Péter, Kautzky Armand, Vida Péter, Előd Álmos, Szabó Sipos Barnabás, Debreczeny Csaba, Bolla Róbert, Schneider Zoltán, Kis-Kovács Luca, Faragó András, Vida Bálint és Vida Sára hallható.

A Kojot négy lelke című filmet 2023. március 16-tól vetítik a magyar mozikban a Cinemon Entertainment gyártásában és a Vertigo Média forgalmazásában. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.