Két könyv a Balaton elfeledett, eltűnőben lévő arcáról

könyv
2023 december 13., 18:30

A közelmúltban két album is megjelent, amelyek a Balatonról szólnak, de nem feltétlenül úgy, abból az irányból, ahogy megszokhattuk a Balatonról szóló könyvek esetében.

Bolla Zoltán: Balatoni modernizmus és art deco

photo_camera Fotó: Mockups Design

A Balaton egyik igazi építészeti aranykorát, a két világháború közötti időszakot mutatja be könyvében Bolla Zoltán. A 32 település 350 épületét több mint 700 fényképen bemutató Balatoni modernizmus és art deco című album a tóparti települések azon építészeti emlékeire koncentrál, amiket sokszor már észre sem veszünk a köréjük épített hatalmas villáktól és túltervezett lakóparkoktól.

A magát csak amatőr építészettörténésznek nevező Bolla hosszú évek óta kutatja a magyarországi modernizmus építészetét, a magyar art deco építészetet bemutató két kötetes, letaglózóan részletes munkájával, illetve az Újlipótváros építészetére fókuszáló kötetével korábban mi is foglalkoztunk, most pedig megérkezett a Balatonhoz.

Hasonlóan korábbi könyveihez Bolla ezúttal is történeti áttekintéssel kezd, messzebbről indítva, a hazai fürdőzéskultúra és úgy általában, a turizmus kialakulásának bemutatásán keresztül több rövid fejezeten át jutunk el a két világháború közötti időszakig, amikor gombamód szaporodni kezdtek a modern magánnyaralók a tó mindkét partján.

Bolla értékelése szerint a kor építészeti alapeszménye a puritán minimalizmus volt, ennek elterjedése mögött persze anyagi korlátok is állhattak, mindenesetre azt eredményezte, hogy az ekkoriban épülő nyaralók sokkal jobban illeszkedtek a környék domborzati adottságaihoz, az épületek kevésbé dolgoztak a táj ellen.

A Balatoni modernizmus és art deco egy olyan építészeti hagyatéknak állít emléket, amire talán soha nem is csodálkoztunk még rá így egyben, és amit ma már csak kitartó kutatómunkával lehetett egyáltalán felmutatni.

Bartha Dorka: Balaton Offseason – amikor a magyar tenger partja kiürül

photo_camera Fotó: BARTHA DORKA/BARTHA DORKA

Szintén az emlékezés motívuma köré épül, de jóval személyesebb felütésű Bartha Dorka kötete, a Balaton Offseason. Bartha évek óta fotózza a Balatont szezonon kívül, tematikus Instagramjának mára több mint 24 ezer követője van, ebből a projektből nőtt ki az album is.

photo_camera Fotó: DOROTTYA BARTHA/Dorottya Bartha

A Balatonnál eltöltött nyarakról nagyon sokunknak vannak emlékeink, ezt a közös világot idézik meg a kötet fotói. „Mert az elmúlt nyarak emlékei rakódnak itt mindenre. Nevetések, szerelmek, kártyázások, pancsolások, bringázások, berúgások, leégések, és mindennek keretet ad a végtelen kék ég és víz. Még ha ősszel be is csukjuk a zsalukat és lehúzzuk a redőnyöket és elcsomagoljuk a fürdőruhát és leeresztjük a gumimatracot, ezek az emlékek itt vannak, rákendőve, beleivódva minden nyaralóba, fasorba, strandkorlátba és üdülőbe, lángosozó teraszába” – írja Bartha az előszóban.

photo_camera Fotó: DOROTTYA BARTHA/Dorottya Bartha

A szezonon kívül, ősszel és télen készült fotók a Balaton másmilyen arcát mutatják, mint amit annyian olyan jól ismerünk. Az eltűnt embertömegek, a lelassult hétköznapok, a hirtelen funkciójukat vesztő tárgyak és a fellélegző természet mellett jut idő arra is, hogy meg lehessen figyelni, mi az, ami az évek során megváltozott vagy végleg odalett.

photo_camera Fotó: DOROTTYA BARTHA/Dorottya Bartha

Bartha maga is arról ír, hogy 2016 óta készülő képei amolyan virtuáls leletmentésként is szolgálnak: összeszedni, hogy mi az, ami még itt van a „régi” Balatonból, és amit lehet, hogy épp most lehetett utoljára látni.

photo_camera Fotó: DOROTTYA BARTHA/Dorottya Bartha