Mit jelent ma költőnek lenni Magyarországon?

könyv
április 11., 15:38

Április 11-e a magyar költészet napja, így adta magát, hogy a Nem rossz könyvek podcast éppen erre a napra esedékes epizódjában a költészettel foglalkozzunk. Ehhez nagyszerű vendégeket sikerült elhívnunk, Kemény Istvánnal, Vida Kamillával és Zilahi Annával beszélgettünk olyan kérdésekről, mint hogy hogyan kezd el valaki verseket írni, mikor van kész egy vers, mennyit számítanak az előképek, lehet-e ma valaki kizárólag költő, vagy hogy valójában mennyire magányos tevékenység a versírás.

Kemény István legutóbbi önálló kötete a Nílus volt 2018-ból, de 2021-ben, 60. születésnapjára a Magvető kiadott egy életművén áttekintő versválogatást + interjúkötetet az Állástalan táncos címmel. Vida Kamilla költő és a Partizán szerkesztője, első kötete 2021-ben jelent meg Konstruktív bizalmatlansági indítvány címmel, részleteket a Magvető oldalán lehet belőle olvasni. Zilahi Anna költő és képzőművész, munkáiról honlapján lehet olvasni, első kötete 2017-ben jelent meg A bálna nem motívum címmel.

A tartalomból:

  • 00.00 Kezdésnek pár könyv, amit mostanában olvastunk, illetve ami megjelent, de még nem volt időnk olvasni: Szabó Magda - Drága Kumacs, Karin Smirnoff - Elvittük anyát északra, Tove Ditlevsen - Függés, Jón Kalman Stefánsson - Árkok az esőben, és Edouard Louis magyarul frissen megjelent regényei: az Akik megölték az apámat és az Egy asszony küzdelmei és átváltozásai.
  • 10.00 A mai témánk: a költészet. És a vendégeink: Kemény István, Vida Kamilla és Zilahi Anna.
  • 12.40 Hogyan lesz valaki költő? És miért írunk verseket? Az emberek többsége fiatalon ír verset, csak aztán már nem: inkább az a furcsa, ahogy gimnázium végére kikopik az életünkből a líra.
  • 16.40 Hogy alakul ki a saját költői hang? És mi a szerepe az előképeknek? A hangot el is lehet ám veszteni, akár többször is.
  • 20.50 A közösség, a táborok, műhelyek szerepe, egymás tükreinek lenni: mennyire magányos tevékenység valójában a versírás? És költői közösség a JAK utáni időszakban.
  • 27.00 Lehet-e ma Magyarországon kizárólag költő? Ha nem, akkor hogyan ér össze a másik munka a költészettel? És a költészet, ami nem a termelésről szól.
  • 32.10 Honnan tudni, hogy kész egy vers? És fordítva, honnan tudni, hogy egy verskezdemény már sosem fog elkészülni? Elfelejtett, félretett ötletek, és az izgalom abban, hogy valamiből, ami nem működött, működőt csinálni.
  • 36.35 Mit jelent ma költőnek lenni Magyarországon? Jelent-e ez egyáltalán bármit? Társadalmi elvárások, tanult szerepfogalmak, és hogy még mindig egy állásfoglalás, ha valaki nőként költészetet művel.
  • 44.10 Magyar versek vendégeink ajánlásában: Vida Kamilla Korsós Gergő verseit ajánlja, például ezt, Zilahi Anna Szűcs Teritől a Diagnosztika című verset a Visszatért hozzám az emlékezet című regényéből, míg Kemény István már a felvétel készítése után ajánlotta Wirth Imrétől A Zeppelin utolsó útján című verset, ez a cikk alján olvasható is.
  • 44.50 És amolyan költészetnapi ráadásként költők olvassák fel kedvenc magyar verseiket. Elsőként Kállay Eszter olvassa Szűcs Teri A levendulabokornál című versét, majd Kemény Zsófi olvassa fel Kali Ágnes Tegnapig trófea című versét, utána pedig Tóth Réka Ágnes olvassa fel Petri György Sci-fi szerelem című költeményét.

Wirth Imre - A Zeppelin utolsó útján

A Zeppelin utolsó útján esküvő volt,
tisztek köszöntötték az ifjú párt,
a végtelent mint nyíló, derűs virágot
emlegették, s hozzá a láthatárt,

a szerelmet csöndes kábulatban
elsuttogták, hogy könnyű és gyors léghajó,
s egy spanyol bor titkos zamatában
felfedezték, mi az örökké illanó.

A gyűrűk úgy csillogtak a fenti fényben,
mint eső után a drága múlt,
a pár kikönyökölt, és nézte merészen,
mámoros röptük mily magasra jut.

A kapitány a távolba bökött:
a csillagok, szólt, sebek az ég homlokán,
hűs tenyérért ragyog a fenti csönd,
talán értünk, mosolygott értőn, tétován.

Szállni, szállni még a bizonytalan égen
kész csoda, merengett az ifjú pár,
és csókot dobtak, s fenn a messzeségben,
mint a virág, nyílott a láthatár,

és nem varangy, sem drágakő, de vér,
tiszta vér permetezte lenn az esküvőt,
esernyők nyíltak, sírtak Anniér’,
szegényke hogy kifogta ezt a rossz időt.

Továbbra is várjuk a könyv- és témaötleteket a facebookos csoportunkban! Addig is további könyves tartalmakért ajánljuk Anna Instagramját és Bence Nemrosszkönyvek Instagramját, ahonnan a podcast nevét is kölcsönöztük.

A műsor meghallgatható a 444 Spotify- és Apple Podcast-csatornáján is, az eddigi részek: