Friss Csillagok, apák és a Naprendszer – ezeket a magyar filmeket ne hagyd ki a Friss Húson

hirdetés
május 28., 18:13

Csütörtökön, május 30-án kezdődik a Friss Hús filmfesztivál, ahol idén is rengeteg szuper magyar rövidfilmet lehet megnézni. A versenyprogramban összesen 7 blokkban 38 filmet vetítenek, köztük jól ismert, nemzetközi fesztiválokon is díjazott alkotók és most bemutatkozó filmesek munkáit is. Ahogy azt tettük a nemzetközi versenyprogramnál, a magyarok közül is ajánlunk 5+2 filmet, amit mindenképpen látni kell:

Apád

Szórakoztató animációs film Miklósról, akinek kudarc a fiatal felnőtt élete. Egy baleset után a purgatóriumban találja magát, ahol korábban elhunyt apja várja, hogy Istenhez kísérje. Nárcisztikus apjával az út önmagában egy igazi büntetés.

A Naprendszer közepe

Kizlinger Lilla filmje Violáról, a váratlanul sikeressé vált lányról szól, aki nőiességét a párkapcsolatában próbálja megtalálni. Egy nembináris személlyel való véletlen találkozás ráébreszti, hogy végig a rossz úton járt.

Pun Intended

Egy férfi idegeneket bérel fel, hogy gyászoljanak az apja temetésén. Bevándorlók versenyeznek állampolgárságért. Öt ember próbál minél jobban teljesíteni egy véradáson. A film ezeken a helyzeteken keresztül fedi fel a közös kegyetlenségeket a kollektív valóságunk mögött.

SEMMI

Nagy Katica és Varga-Járó Sára remek játéka miatt ajánljuk a filmet, amiben két vidéki tinilány 1979-ben úgy dönt, hogy megszöknek a gimnáziumi kollégiumból, hogy felmenjenek Pestre. Sára és Cicus korunknak megfelelően készülnek megváltani az életüket. Nincs pénzük, autójuk vagy tervük, de nem állíthatja meg őket semmi.

Az utca másik vége

Amikor a 9 éves Ábelt az iskolában megtámadja osztálytársa, Bence, apja úgy dönt, meglátogatja Bence szüleit, hogy véget vessen a folyamatos zaklatásnak. A beszélgetés azonban nem a remélt módon alakul, ami apát és fiát erkölcsi dilemma elé állítja.

A ráadás két filmet az idei Friss Csillagok, Gellért Dorottya és Ionescu Raul miatt ajánljuk:

Vakáció

Egy anya nélküli család megpróbál elindulni nyaralni, de nem várt akadályokba ütköznek. A történet egy kocsiban játszódik, ahol a tér és az idő képlékeny.

Talált tárgyak

Reni és Laci nem akarnak hazamenni, helyette Kőbányán bolyonganak. Itt minden átmeneti, mint egy ellopott bicikli vagy az éjszaka.