A magyar animáció lesz a díszvendég Annecyban

FILM
június 17., 15:33

A világelső animációs filmfesztivál hétvégi záróceremóniáján bejelentették, hogy jövő
júniusban a magyar animációé lesz a főszerep az Annecy Nemzetközi Animációs
Fesztiválon - írja közleményében a Nemzeti Filmintézet. A 110 éves magyar animáció - történet, ipar, képzés, kortárs alkotók - 360 fokos panorámában mutathatja meg magát és magyar művészek készíthetik a fesztivál arculatát, kísérőfilmjeit is.

A magyar animáció számos sikert aratott a közelmúltban, rekordszámú egész estés mozifilm készült el: a Műanyag égbolt, a Kék Pelikan, a Toldi, a Kojot négy lelke és a Tomi, Polli és a Ház Szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukció. Utóbbi kettő rangos díjakban részesült Annecy-ban is. Az idei fesztiválra is érkeztek magyar alkotások, a Contrechamp versenyben szerepelt Csáki László Kék Pelikanja (lásd a kritikánkat) és a rövidfilmek között Traub Viktória Cipők és paták című műve. Továbbá bemutatták az Oscar-díjas Michel Hazanavicius Kecskemétfilm Stúdió közreműködésével készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című mozifilmjét is. A fesztivál zsűrijében volt Buda Flóra Anna, cannes-i Arany Pálmás és Annecy-i Kristály-díjas animáció rendező (lásd az interjúnkat vele).

link Forrás

A magyar animációs filmek immár 110 éve bűvölik el a nézőket - érzékenyül el a Filmintézet. 2024. február 4-én, a magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula születésnapján a Filmintézet meghirdette a magyar animációnak szentelt emlékévet, melynek során számos különleges rendezvény és meglepetés várja a nézőket.

  • Egész évben ingyenesen látható a FILMIO kínálatában található összes – közel 100 – klasszikus animáció, például Kovásznai György Habfürdő című, merész stílusú kísérleti musicalje, Dargay Attila és Jankovics Marcell klasszikusai, valamint olyan kedvencek, mint a Macskafogó és a Hófehér.
  • Az animációs film történetét új módon bemutató honlap indult, amely folyamatosan bővülő tartalmakkal mutatja be a legérdekesebb technikákat, a stábok munkáját és a legendás műhelyeket, köztük a Kecskemétfilmet, a Pannóniát és a Varga Stúdiót.
  • A magyar animáció áll majd a középpontban a felújított filmek legnagyobb hazai fesztiválján, a szeptember 17-22. között megrendezendő Budapesti Klasszikus Film Maratonon is.