Plácido Domingo és Paul McCartney után Kurtág György kapta a rangos Wolf-díjat

zene
július 04., 12:52

Kurtág hatása a kortárs klasszikus zenére világszerte érzékelhető, kompozícióit a zenészek és a közönség egyaránt értékeli. Művei intenzitást és éles önvizsgálatot mutatnak, az emberi létállapotot sűrített, de érzelmekkel teli zenei formában ragadják meg - többek között ezzel indokolta az izraeli alapítású, 100 ezer dollárral járó Wolf-díj odaítélését a nemzetközi zsűri. Ezzel a 98 éves Kurtág György olyan nagyságok társaságába kerül, mint Pierre Boulez és Ligeti György, Plácido Domingo és Paul McCartney, Fischer Ádám és Yahudi Menuhin.

Kurtág György és felesége, Kurtág Márta
photo_camera Kurtág György és felesége, Kurtág Márta - róla külön megemlékezik a díj méltatása Fotó: Marjai Judit

„Kurtág György a Wolf-díjat azért kapja, mert igazi zenész és ragyogó ember. Az emberi lélek egzisztenciális kérdéseivel foglalkozó zenéje olyan alapvető érzelmeket állít középpontba, mint a szerelem és a bánat, a félelem, a szorongás, a kétségbeesés, valamint a harmónia és a megbékélés utáni vágy” - szól a méltatás.

„Művészete a kis formáktól, mint például rövid zongoraművei, a nagyszabású kantátáig vagy operáig terjed, és az egész nyugati zenetörténet múltját és jelenét tükrözi. Kurtág számos zenészre gyakorolt hatása egyszerűen varázslatos. Az őt körülvevő tudományos közegnek mindig is szerencséje volt, hogy a zene, a strukturális gondolkodás és a harmónia iránti egyedülálló odaadás szellemét szívhatta magába, és így az emberség fáklyájaként élhette meg oktatói munkásságát.”

Eötvös Péter, Ligeti György és Kurtág György
photo_camera Eötvös Péter, Ligeti György és Kurtág György Forrás: Ligeti Vera/BMC

Büszkén mondhatjuk, hogy a Kurtágot bemutató, nagyközönségnek szóló írások közül a 444 közölte az egyik legfontosabbat, de ha valaki most kezdi az ismerkedést az életművel, annak ezt a gyönyörűséget ajánlom.

Van idén egy másik magyar díjazott, a neurobiológus Roska Botond, a bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Kutatóintézet (IOB) igazgatója. Érdekesség, amire a díj indoklásában is kitérnek, hogy eredetileg ő is komolyzenésznek készült.