hosszúlépés

A magyar csodaló belvárosi palotája

Város
július 28., 14:06

Széchenyi István már erősen felpörgette a magyar lóversenyzést, mire 1874. március 17-én megszületett Kincsem, a csodaló, aki világhírűvé tette gazdáját, Blaskovich Ernőt. Közös pályafutásuk páratlan diadalút volt, a kanca négyéves karrierje alatt minden versenyét megnyerte, nem véletlenül mondta róla Blaskovich, hogy

„Kincsem nem veretlen, hanem verhetetlen”.

Azonban a kezdetek egyáltalán nem voltak biztatók. Kincsem csikóként kifejezetten csúnya volt, cölöplábakkal, durva szőrzettel, hatalmas pocakkal és lógó fülekkel. Sok gyönyörű lova között Blaskovich gúnyolódva nevezte el Kincsemnek. A versenylóról szóló egyik legenda szerint egyszer éjszaka elkötötték Kincsemet, akit aztán nem volt nehéz megtalálni, hiszen csak a legcsúnyább kiscsikót kellett megkeresni a környéken. A jóstehetségű tolvaj arra a kérdésre, hogy a híres istálló sok telivér paripája közül miért pont ezt a csoffadt jószágot kellett ellopnia, a következőt válaszolta: „mert ez a csúnya ló lesz a leghíresebb mind között”. Ebben bízva az eset után Blaskovich a csúnya kiscsikót az elérhető legjobb edző gondjaira bízta, egy év múlva pedig első versenyén Kincsem tizenkét fejhosszal nyertesként futott be a célba.

photo_camera Fotó: Emil Adam festménye, 1878

A történetet persze érdemes némi gyanakvással kezelni, hiszen nehezen elképzelhető, hogy a dúsgazdag nagybirtokos Blaskovich személyesen hajkurászta volna istállója legcsúnyább lovát az éjszakában.

Magányos sportsmann a Reáltanoda utcában

Azonban tény, hogy a belvárosi agglegénypalotájába Blaskovich elegáns, svájci stílusú istállót építtetett híres lovának, akihez aztán rendszeresen beköszöntek Európa uralkodói is, mielőtt felmentek volna mulatni az emeleti termekbe. A „magányos főúr és sportsmann számára” tervezett épületet a népnyelv a négylábú lakójáról hamar Kincsem-palotának kezdte nevezni. Érdekes módon a tervező, Bukovics Gyula nemcsak az egyemeletes, fogattal is megjárható előterű, neoreneszánsz épület megtervezésére kapott megbízást, hanem annak teljes berendezésére is: „kulcsrakész” állapotban kellett átadnia a palotát. Blaskovich valódi agglegény volt, aki nem akart lakberendezéssel bíbelődni.

Blaskovich Ernő
photo_camera Blaskovich Ernő

A magányos sportsmann azonban egyetlen nőt mégis megtűrt maga mellett: a palotában élő – hivatalos pozíciója szerint – házvezetőnőt. Szabó Karola színésznőből lett papíron házvezetőnő, a valóságban szerető a Kincsem-palotában. Egyes források szerint a polgári származású Karola olyan kellemes modorú és intelligens volt, hogy a palotába érkező előkelő barátok úgy kezelték, mintha maga is arisztokrata lett volna. Mások emlékei szerint a nő csak lefüggönyözött hintóban ülve hagyhatta el a Reáltanoda utcát, amikor templomba ment imádkozni, vagy a budai hegyekbe egy kis friss levegőt szívni. Annyi biztos, hogy a palota földszintjén lakott, közvetlenül a lényegesen nagyobb hírnévnek és megbecsülésnek örvendő Kincsem istállója mellett. Blaskovich és Karola, avagy „a titokzatos kékszemű lady” viszonya negyven évig tartott. Állítólag Blaskovich azért sem mutatkozott együtt soha a sudár Karolával, mert ő maga igen pici volt. Kifejezetten jót tett a férfiasságának, amikor lóháton intézhette az ügyeit.

Kincsem örök, a palota változik

Kincsem győzelmeinek értékét nagyban növelik a 19. század végének mostoha lószállítási viszonyai. Az utazásai során óriási összegekre biztosított Kincsem vasúti kocsiban turnézta körbe Európát, szinte megállás nélkül. Egyetlen társasága és sztárallűrje a kis fekete macskája volt, aki nélkül egyszerűen nem tudott sem utazni, sem versenyezni. Azonban hiába dolgoztatták halálra, sokáig úgy tűnt, hogy a csodakanca szervezete nem reagál a megpróbáltatásokra, és rendíthetetlenül nyerte tovább a versenyeket. Végül 1887. március 17-én, pontosan a születésnapján pusztult el Magyarország leghíresebb lova.

photo_camera A Kincsem-palota mostanában Fotó: Soós Bertalan
photo_camera Fotó: Soós Bertalan

Amikor a tetemét felboncolták, a jegyzőkönyv a halál okaként bélhártyagyulladást, trombózist, embóliát, a vénák és artériák megbetegedését állapította meg: a csodakanca rettenetesen megterhelő életmódja nem maradt nyomok nélkül.

Kincsem azonban a halála után is folytatta diadalútját: az 1900-as párizsi világkiállításra a franciák kölcsönkérték a csontvázát.

Tovább élt a legendákban is: állami sorsjátékot neveztek el róla, ezüst emlékérmet verettek az emlékére, az első magyar pezsgő is Kincsem néven került forgalomba, komponáltak Kincsem-polkát is. A korabeli arisztokrácia lóbolondériája egyértelműen a csodakanca alakjához köthető: rengetegen abban a reményben fogtak lótenyésztésbe, hátha az ő istállójukban is születik egy világhírt hozó csodaló.

A palota utóélete sokáig kevésbé volt fényes. Blaskovich Ernő az unokaöccsére hagyta az épületet, azonban a II. világháború után államosították, ami mozdítható volt, azt elhordták belőle. A szocializmus alatt több különböző lakásra szabdalták, Kincsem egykori istállóját pedig hosszú ideig a szomszédos Úttörő áruház használta raktárnak.

photo_camera Fotó: Soós Bertalan
photo_camera Fotó: Soós Bertalan

Egy regénybe illő fordulattal pont a Blaskovich család régi varrónője, Janka néni költözött az épületbe portásként. Az osztályidegen Blaskovich családot kitelepítették, a helyükre frissen Budapestre költözött káderek kerültek, akik rudakat és kampós szögeket fúrtak a faburkolatba, hogy legyen mire lógatni a kolbászt és a szalonnát. Az, hogy sok korabeli épülethez képest a Kincsem-palota a mai napig viszonylag jó állapotban van, nagyban köszönhető az elhivatott házmestercsaládnak, amely mindent megtett azért, hogy az otthona ne pusztuljon tovább.

Janka néni szerette a palotát, még úgyis, hogy a nála vendégeskedő elvtársnők szerint olyan volt, mint egy ravatalozó.

photo_camera Fotó: Soós Bertalan

A Kincsem-palotának végül 2022-ig kellett várnia arra, hogy a jövő elkezdjen kirajzolódni. Az irodafejlesztésekkel és palotarekonstrukciókkal foglalkozó Optinvest Zrt. tulajdonába került épület jelenleg KincsemKult néven bérelhető különleges hangulatú rendezvényhelyszínként, majd 2026-ban bezárja kapuit egy hosszú és alapos felújításra, hogy a kezdetekhez hasonlóan magánpalotaként szülessen újjá.

hosszúlépés

A hosszúlépés.járunk? arról szól, hogy megmutassuk Budapest legizgalmasabb helyeit és szóban-írásban elmeséljük, előttünk kik és hogyan éltek, dolgoztak, csavarogtak és kockáztattak itt. Városi sétákat szervezünk és könyveket írunk, mert hiszünk benne, hogyha megismered Budapestet, nem tudod nem szeretni. Posztok mindenről, amit menet közben találunk, Koniorczyk Boritól, a hosszúlépés társalapítójától.

hosszúlépés