Jón Kalman Stefánsson izlandi író és francia szerzők jönnek a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra

könyv
szeptember 19., 14:55

Franciaország és Jón Kalman Stefánsson izlandi író díszvendégségével rendezik meg az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált szeptember 26. és 29. között a Millenáris parkban.

A 2016-os könyvfesztivál
photo_camera A 2016-os könyvfesztivál Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Francia szerzők

A fesztivált beharangozó budapesti sajtótájékoztatón Matthieu Berton, a Budapesti Francia Intézet igazgatója a a francia díszvendégség programját bemutatva elmondta, a 85 m2-es francia stand összesen 30 eseménnyel (konferenciákkal, beszélgetésekkel, workshopokkal, koncertekkel, családi és egyéb programokkal) várja az érdeklődőket, akik több mint ezer francia nyelvű kötetből válogathatnak a helyszínen.

A francia-magyar irodalmi kapcsolatoknak nemcsak a múltja gazdag, hanem a jelene is: évente több száz francia művet fordítanak le magyarra, ezzel a francia a harmadik leggyakoribb forrásnyelv – mondta Berton. Hét francia szerző jön Budapestre, Pierre Assouline, Arnaud Dudek, Didier Eribon, Magali Le Huche, Marie-Aude Murail, Pascale Robert-Diard és Zanzim kerekasztal-beszélgetéseken, könyvbemutatókon és felolvasásokon mutatják be magyar fordításban megjelenő köteteiket a francia standon és a fesztivál további helyszínein.

Zanzim képregényrajzoló workshopot tart, de a közönség találkozhat Marie-Aude Murail-jal, a magyar fiatalok körében is igen kedvelt Lélekdoki-sorozat szerzőjével és Magali Le Huche-sel, aki a gyerekeket a zene világával megismertető Pepe-sorozatról ismert.

Északi irodalom

Németh Kinga, a Typotex Kiadó ügyvezetője a fesztivál díszvendégéről azt mondta, az északi irodalom régóta népszerű Magyarországon, de Jón Kalman Stefánsson ezen a műfajon belül is új hangot hozott: nemcsak regényei magával ragadóak, de ő maga is különleges egyéniség. A regényei mellett Stefánsson verseket is ír, ezért a könyvfesztivál alkalmából egy verseskötete is megjelenik a Typotexnél – közölte Németh. (Stefánssonról tavaly a Nem rossz könyvek podcastben is beszélgettek.)

Jón Kalman Stefánsson 2024. január 8-án Párizsban.
photo_camera Jón Kalman Stefánsson 2024. január 8-án Párizsban. Fotó: Joel Saget/AFP

Orosz Anett, a Libri kiadói csoport kommunikációs munkatársa szerint az izlandi író szoros kapcsolatot tart magyar olvasóival, már hatodjára látogat Magyarországra, hogy átvegye a Budapest Nagydíjat, majd több programon is találkozzon a magyar közönséggel.

Egyéb vendégek

Gál Katalin, a könyvfesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke elmondta, hogy a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával, a MKKE által alapított Közép-európai Irodalmi Díjat a fesztiválon adják át először: Visky András erdélyi író veheti át a rendezvény megnyitóján.

Osman Can Ürel, a budapesti török nagykövetség munkatársa arra emlékeztetett, hogy a fesztivál a Magyarország és Törökország 1923-as diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulója alkalmából rendezett magyar-török kulturális évad programjaihoz is csatlakozik. Török könyvkiadók mutatják meg a könyvkínálatukat, magyar partnereikkel közös könyvbemutatókat tartanak, és további szakmai együttműködéseket keresnek.

Karádi Éva, a szeptember 27-i Európai Írótalálkozó Koordinátora elmondta, a French Connection (Francia Kapcsolat) című beszélgetésen az idei díszvendég ország olyan szerzői vesznek részt, mint Pierre Assouline, Arnaud Dudek és Marie-Aude Murail, a következő kerekasztal során pedig közép-európai alkotók vitatják meg a múltfeldolgozás lehetőségét az irodalomban.

Magyar kiadók képviselői beszélgetnek a Kreatív Európa műfordítás-projektekről, majd az Európai Irodalmi díjasok folytatnak eszmecserét, végül a találkozót a Kelet-nyugati átjáró című kerekasztal zárja Ingo Schulze, Gabriela Adamesteanu, Akos Doma és Bán Zsófia részvételével.

Deák Renáta, a szlovákiai Bázis Egyesület elnökségi tagja azt mondta, az Irodalmi Bázis standját találkozóhelyként nyitják meg a könyvfesztiválon. Ezúttal 22 szlovák könyvet mutatnak be: Ódor Lajos, Szlovákia korábbi miniszterelnöke például személyesen is találkozik olvasóival, de cseh, lengyel, ukrán, német és magyar szerzőket és műveket is megismerhetnek a stand látogatói. (MTI)