Sokan dolgoznak azon, hogy a Balaton egész évben menő legyen

interjú
2019 augusztus 02., 17:12

Szauer Judit gasztronómiai újságíró és kommunikációs tanácsadó egy ideje kifejezetten a Balaton körüli újabb éttermek, borászatok, cukrászdák és egyéb gasztro-helyszínek felfedezésével foglalkozik. Ezen a héten vele beszélgettünk arról, hová érdemes elmenni a tó környékén.

Gondolom, nagyjából már minden helyet ismersz a Balatonon, hiszen még térképet is készítettél a legjobb helyekről. Azért van még olyan, amikor nem dolgozni, hanem pihenni utazol le a tóhoz?

Rengeteget járok a Balatonhoz, így teljesen összefolyik a munka, a szenvedély és a szabadidő. Az utóbbi pár évben, mióta a Balatoni Gasztrotérképet szerkesztjük, a legtöbbször már inkább munka a Balaton, de figyelek arra, hogy közben kikapcsolni is tudjak egy picit. Füreden van egy kis házunk, és nagyon sokat járok ide dolgozni és pihenni is,. Kifejezetten törekszem arra, hogy néha legyen egy-egy olyan hétvége, amikor turistaként megpróbálom újra élvezni a Balatont, kiülni a teraszra egy fröccsel vagy egyszerűen csak elmenni biciklizni, kirándulni, barátokkal lenni. Úgyhogy munka is, szabadidő is. Egyben a Balaton nekem egy nagy szerelem és szenvedély is.

Mi az, amiben szerinted még van hova fejlődnie a tó környékének?

Természetesen sok ilyen terület van. Rengeteg az újítás, egy csomó nagyon klassz, fiatal, újhullámos szakember van már a Balatonon, ami nagyon jól megfér a retró mellett.

De azért a nagy átlag még mindig arról szól, hogy a klasszikus szezonban „minél drágábban, minél nagyobb tömegeknek adjunk el közepes vagy az alatti minőségben dolgokat”. Ez az, ami ellen mi próbálunk tenni. De nem lehet elválasztani a gasztronómiát a humán faktortól sem. A vendéglátósok leginkább arra panaszkodnak, hogy a humán erőforrásban nagyon sokat kellene fejlődni, hogy ne külföldre menjenek dolgozni, hanem a Balatonra, hogy legyen ember, akinek van két keze, meg tud szólalni egy idegen nyelven vagy még neadjisten mosolyog is. Ezekből óriási hiány van, ez az, amiben még lehetne fejlődni.

És miközben egyre több nagyon klassz termelő van a Balaton környékén, nagyon jó lenne, ha az éttermek, séfek, a vendéglátósok és ezek a termelők megtalálnák egymást, hogy egy egész éven át tartó, folyamatos, jó kapcsolat alakuljon ki köztük, ami mindkét félnek előnyére válik, és a végén a vendég is élvezheti ennek a végeredményét.

Szauer Judit
photo_camera Szauer Judit Fotó: Vass Nóra / Appleheart Photgraphy

És mennyire érzékeled azt, hogy a mostani fejlesztések miatt a kisebb pénzű közönség egyre inkább kiszorul a Balatonról?

Valóban van egy ilyen jelenség, de talán egész Magyarországon nagyon nagy szakadék van bizonyos társadalmi rétegek között. De ha valaki megteheti, hogy akár csak egy évben egyszer eljut a Balatonra, és nyitott arra, hogy új gasztroélményeket szerezzen, akkor mindenhol vannak belépő árú ételek. Szóval egy kicsit több tervezéssel és tudatossággal nagyon jó ár-érték arányú dolgokhoz lehet hozzájutni, és nagyon jó élményekben lehet része. Csak tudni kell, hova menjen az ember.

Mekkora különbségeket látsz az északi és a déli part kínálata között. Milyen szempontok szerint ajánlanál helyeket az egyiken vagy a másikon?

Nagyon nagy különbséget látok az északi és a déli part között: ha csak kinyitod a térképünket, látod, hogy az északi parton kisebb tumultus van, a déli part pedig viszonylag szellősebb. Egyébként szerintem most már a déli parton is egyre több olyan újhullámos vendéglátóegység nyílik, ahová igenis érdemes ellátogatni. Az északi part, a Káli-medence, a Balaton-felvidék nagyon felkapott úti cél lett a fővárosiak, illetve egy magasabb státuszú rétegnek a körében. Ennek több oka is lehet: egyrészt már egy jó ideje ide jönnek azok az emberek, akik szeretnének pihenni, közben vágynak arra, hogy igyanak egy pohár finom bort vagy a barátaikkal tudjanak találkozni, nyugalomban legyenek, egy picit távol a Balaton-parttól vagy a zajosabb, bulisabb helyektől.

photo_camera Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Szinte mindennap megkeres valaki, hogy mit ajánlok a Balatonon vagy bárhol máshol. Attól függ, hogy mi a szempont: kettesben szeretnénk elmenni egy randevúra, vagy családdal, barátokkal, csajokkal, fiútársasággal szeretnénk kikapcsolódni. Street foodot szeretnénk vagy egy kicsit elegánsabbat, esetleg olyat, amit csak gyorsan megfogunk a kezünkben, de mégsem lángos vagy hekk. Úgyhogy rengetegféle szempont van. A gasztrotérképen ezért hoztunk létre ilyen kis piktogramokat, hogy keresni lehessen az alapján, hogy mondjuk kutyabarát-e az adott hely, elfogadnak-e bankkártyát, akadálymentes-e a terep, van-e panoráma vagy pincészet. Most nem szeretnék egy-egy helyet kiemelni semelyik parton sem. Mindennek megvan a maga szépsége és a maga bája. Azt hiszem, egy nyár nem is lenne elég, hogy valaki az összes helyet felfedezze. Viszont egy egész év talán már igen.

Hova érdemes menni azoknak, akik csak buliznának egy nagyot a hétvégén? És mit ajánlanál azoknak, akik inkább nyugalmat keresnének, és közben jókat szeretnének enni?

A régi buliasszociáció egyértelműen Siófok, ennek minden előnyével és hátrányával együtt, bár én annyira nem kedvelem ezt az irányt a Balatonon. Az északi parton pedig Füred az, ami minden szempontból egy központi hely. Rengeteg szórakozóhely és bár van ott az éjszakai élethez.

Akik pedig nyugalmat keresnek, és közben jókat szeretnének enni, nekik a Balaton-felvidéket, a Káli-medencét vagy a Pécselyi-medencét mondanám, amik picit távolabb vannak a tóparttól. De egyébként nagyon klassz bicikliút van a Balaton körül, úgyhogy bringás hétvégi programot is abszolút ajánlok.

És mennyire marad meg ez a kínálat a főszezonon kívül?

Már sok olyan kezdeményezés van, ami azon dolgozik, hogy a Balaton egész évben menő legyen. Azt hiszem, ebben már van egy kis előremozdulás, és sok olyan étterem van, ami nyitva tart a szezonon túli időszakban is. Ez azt jelenti, hogy mondjuk hétvégén kinyit ősszel vagy télen is. De mindenkinek azt ajánlom, hogy ha elindulnak szezonon túli időszakban, mindig tájékozódjanak online az adott hely nyitvatartásáról, így biztos nem fordul elő, hogy órákig utaznak valamiért, ami aztán nincs is nyitva.

Nyilván ahogy elmúlik a jó idő, úgy egyre csökken a tömeg és az érdeklődés, viszont van egy olyan klassz közönség, ami ősszel és tavasszal is sokat jár a Balatonra, és kifejezetten keresik a színvonalasabb gaszto- és boros élményeket. Illetve ilyenkor van ideje az éttermeknek kitalálni különféle rendezvényeket, fesztiválokat, amikor már nem a nagy szezonos roham van. Nekem ősszel meg tavasszal a legszebb a Balaton, de télen is abszolút megvan a varázsa.

A fejekben még mindig nyári desztinációként él, de én abszolút ajánlom mindenkinek, hogy próbálják ki más szezonban is.

A sorozat korábbi részéiben Szabó Benedek , Sodró Eliza és Oltai Kata mondták el, mit érdemes meghallgatni/megnézni.

Az interjú a Volvo Autó Hungária támogatásával készült.