Olyan zenék és olvasnivalók jönnek, hogy beszakad az asztal

irodalom
2019 augusztus 21., 15:01

Az írás mellett Grecsó Krisztián egy ideje már zenészként is rendszeresen fellép a Rájátszásban. Ezen a héten ő ajánl zenéket és olvasnivalókat, de kiderült az is, szerinte hová érdemes elvonulni ősszel.

Voltak olyan zenék, amikre nagyon rákattantál a nyáron, és unásig hallgattad őket? Mi volt ezek közül a legnagyobb meglepetés?

Vártam az új Hiperkarma lemezt, és hála az égnek nem okozott csalódást. Bérczesi Robi, zenei értelemben, remekül öregszik, vállaltan egyszerű, finom dalok, körkörös szövegek, engem megvett kilóra. A másik zenei világ, amit szintén szívesen ízlelgetek, Egyedi Peti szólóprojektje, a Mindenkinek megvanEzt hallottam élőben is a Margó-fesztiválon, kiváló élmény volt. De, ha már kicsit hazabeszélek, nagyon erős az új, papírdobozos Szabó Balázs, Petruska Dimenziója, megvan bakeliten az új Kistehén – bivalyerős az idei nyári termés.

link Forrás

Milyen videós tartalmakat szeretsz nézni az interneten? Vannak olyan csatornák, amiket rendszeresen követsz?

Ciki ezt mondani, mert szerepeltem benne, de imádom a Dalfutárt. Mivel érintett voltam, nem is írhattam róla az Élet és Irodalomban, pedig szerintem az utóbbi évek legjobb zenei tévés tartalma, Lévai Dob meg Basszusa óta nem volt ilyen jól összerakott zenés tévéműsor.

Grecsó Krisztián
photo_camera Grecsó Krisztián Fotó: Burger Barna/burgerbarna.hu

Mi volt az a könyv, amit nemrég olvastál, és nagyon megfogott?

Hadd mondjak most inkább két folyóiratot! Méltatlanul háttérben vannak, pedig megérdemlik a figyelmet. Én mindkettőnek lelkes előfizetője vagyok, és régen nem látott színvonalon jönnek! A Jelenkor tavasszal hozott ki olyan számokat, hogy beszakadt az asztal. A születésnapi számuk óta elképesztően izgalmas a lap, sose volt rossz, de alig várom, hogy jöjjön. Az Alföld meg most nyáron hasít, olyan Nyugatos összeállításokkal, esszékkel, beszélgetésekkel, hogy nekiálltam kijegyzetelni. Vagy ott volt Nádasdy remek Bánk bán esszéje! Herczeg Ákos Ady-tanulmánya, a pályakezdő újságíró és költő nyelv és pozíciókereséséről, néhány hónappal ezelőtt, pedig egészen megváltoztatta az Ady-képemet.

És van olyan könyv, aminek már előre várod a megjelenését?

Prózarovatot vezetek az ÉS-nél, évek óta belelátok a kollégáim kártyáiba. Mindig nagy esemény az új Oravecz, Cserna, Dragomán vagy Háy. Most ősszel jön az új Darvasi-regény, ami Kleist-átiratnak álcázza magát, arra nagyon kíváncsi vagyok.

Hova szeretsz elvonulni, ha úgy érzed, eleged van a nagy nyüzsgésből?

Légli Gézáékhoz járunk Somogyba, Jánoshegyre. Remek barátaink, hozzájuk szoktunk elszökni. Sajnos régen voltunk Bakonybélben, a Monostorban, pedig hiányzik Izsák atya és János testvér jó szava. De ősszel mindenképpen elmegyünk.


A sorozat korábbi részéiben Szabó Benedek , Sodró Eliza, Oltai Kata és Szauer Judit mondták el, mit érdemes meghallgatni/megnézni.

Az interjú a Volvo Autó Hungária támogatásával készült.