Elkészült TGM szerzői oldala a Digitális Irodalmi Akadémián

könyv
május 27., 12:55

Tamás Gáspár Miklós 2023 novemberében vált a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagjává, és most elkészült a szerzői oldalajelentette be a filozófus emlékoldala.

Azt írják, az oldalon található első különlegesség két digitalizált kézirat, amik közül az egyik az 1996. augusztus 6-i 168 Órában közölt Az elárult tanító, a másik pedig a Michel, Agatha & Raymond. Három antropológia, ami sosem jelent meg nyomtatásban.

A 2023 elején, hosszú betegség után, 74 évesen meghalt TGM-ről írt nekrológban felidéztük, hogy a filozófus egy 1995-ös interjúban Raymond Chandlert nevezve az egyik kedvenc szerzőjének, akiről Vajda Mihálynak 1973-ban levélben azt írta: „teljesen mellőzi a »lényeget« (az izgalmas krimi-cselekményt) és minden erejét az alaptalan keményfiúskodás nyelvi tic-jeinek ábrázolására fordítja. Valamint nem rejti véka alá, hogy az egész hülyeség. Továbbá – persze – istenien tudják egymást verni, néptelen erdei utakon, éjszaka, némán, figyelmeztetésképpen. Nagyon jellemző: vállalja azt, amit kigúnyol. De kigúnyolja. Ebben a klauzulában rejlik nemzedékem maga-mentsége. Nem sok.”

A kéziratokat – több másikkal együtt – Somogyi Zoltán adta a családnak, a digitalizálásuk után az OSA archívumába kerülnek minden más kézirattal, gépirattal és eleve digitálisan született dokumentummal együtt.

TGM felszólal Tóth Dezső és Zöldi László között az ELTE Jogi Karának KISZ-szervezete által rendezett sajtófesztivál záró eseményén, 1983. október 28-án.
photo_camera TGM felszólal Tóth Dezső és Zöldi László között az ELTE Jogi Karának KISZ-szervezete által rendezett sajtófesztivál záró eseményén, 1983. október 28-án. Fotó: Helle Mária/hu.cultural-opposition.eu

TGM eddigi utolsó, posztumusz szereplése tavaly volt, amikor a Partizán nyilvánosságra hozott egy 2020-as, addig publikálatlan interjút. A halála után a 444 ajánlotta a filozófus 10 jó írását, a TGM életművéből válogató, részben már el is készült könyvsorozatról pedig egy éve beszélgettünk a készítőkkel.