Egy nagyobb fiatal réteg kiszakadt a városi létből, ezért van sok illegál buli vagy rave különleges helyeken

zene
2019 szeptember 12., 10:47

Októbertől látható a mozikban a FOMO című film, aminek Yorgos Goletsas, a Deep Glaze frontembere játssza a főszerepét. Vele beszélgettünk arról, hogy egyáltalán érdemes-e még a belvárosba járni bulizni, milyen a Z generáció antihősének lenni, illetve milyen magyar zenéket érdemes hallgatni és milyen koncertek várhatók mostanában.

Személyesen mennyire kötődsz azokhoz a budapesti helyszínekhez, amiken a FOMO-ban végigmentek?

Kamaszkoromban volt egy nagyon összetartó társaságunk, nagyon kevés alkalom volt, amikor nem voltunk a városban páran ebből a bandából, azt hiszem, ott ki is éltük magunkat rendesen. A Vittulában, Beat on the Bratben, Dzzs bárban és az Ellátó kert tengelyén rohangáltunk. Érdekes volt évekkel később, a film keretein belül visszalátogatni az említett bárokba, és egy erősen más karakter felfogásával szemlélni. A filmbéli társaságnak viszont nagyjából teljesen mindegy, hol vannak, csak legyen valami történés/balhé. Kicsit talán van is egy negatív képe a Falkának az „alternatív” helyekkel kapcsolatban.

Yorgos Goletsas a FOMO című filmben
photo_camera Yorgos Goletsas a FOMO című filmben Fotó: FOMO/Mozinet

Most már pár éve szinte egyáltalán nem járok a belvárosba bulizni, azt vettem észre.Lehet, már meguntuk a helyeket. Már évek óta megfigyelhető volt, hogy egy nagyobb fiatal réteg kiszakadt a városi létből, ezért van sok illegál buli, házibuli vagy rave különleges helyeken, amik számunkra átvették az önfeledt bulizás helyét. Talán ezért is szerveztem egy kedves barátnőmmel ilyenfajta eseményt, és persze sokan mások is, mert egyszerűen jobban érzik magukat az ismerőseink egy nyugodtabb barátságosabb közegben.

Mennyire jött be a színészkedés? Milyen típusú szerepet játszanál el egy következő filmben?

Nekem az egész teljesen új és ismeretlen volt, ezért nagyon figyeltem minden egyes kis részletét a készítésnek is, meg persze hónapokon keresztül próbáltunk a forgatás kezdete előtt. Úgy érzem, hogy az egész stáb és a színésztársaim is hihetetlen jó fejek voltak és segítőkészek, nyugodtak, ezt még sorolhatnám. Szerintem nagyon nagy szerencse, hogy ilyen közegben készült el a film, óriási élmény volt számomra.

A megerőltető része talán az volt, hogy bele kellett bújnom a Z generációs antihős szerepébe. Nem feltétlen a leghálásabb szerep elsőre, lelkileg párszor erősen megterhelő, de nagyon izgalmas volt.

link Forrás

Mivel nagyrészt zenéléssel foglalkozom, ezért nem terveztem színészi pályára lépni hirtelen. Ha esetleg kapok egy lehetőséget máshol szerepelni, szívesen vállalnám egy jó fej stábbal, érdekes okos gondolatokkal megspékelt forgatókönyvvel, meg persze jó hangulattal szinte bármilyen szerepet vállalnék, de ennél több gondolatom ezzel kapcsolatosan a jövőre nézve nincsen most.

Hol volt idén a kedvenc fellépésed a zenekaroddal? És szerinted min múlik, hogy egy koncerthelyszín működik-e?

Talán a Kolorádó volt idén a legizgalmasabb, mivel a nyár első fesztiválja szokott lenni nekünk, és nagyrészt mindenki ott van abból a magyar szubkultúrából, akikhez eljut a zenénk, így mindig egy óriási megőrülés és zúzás az egész. Még nagyon emlékezetesek szoktak lenni a koncertek a Bánkitó fesztiválon is, ott nagyjából ugyanez a felállás. De például Kölnben még idén egy showcase fesztiválon jártunk, valahogy nagyon szép hangulat jött létre a közönség és a zenekar között. Szóval a c/o pop-on a kedves emberek és a segítőkész csapat által nem volt nehéz jól érezni magunkat. Ugyanez elmondható az oroszországi turnénk után is.

Úgy gondolom, ha valahogy átjön a közönségnek az üzenet vagy a hangulat, amit sugárzunk, együttes erővel nagyon kevés dolog tudja elrontani a koncertet. Ezért szeretjük a fülledt, energikus, kisebb klubkoncerteket is, mert valamilyen közös spirituális őrület mindenkinek emlékezetessé teszi a bulit.

Számodra mik voltak a legizgalmasabb zenei megjelenések itthon?

Itthon, ami valahogy megérintett, az Nóvé Soma egyik side projectje, a Mordái. Nagyon érdekes ötletnek tartom a népdaloknak ezt fajta megközelítését teljesen más hangszereléssel. Zeneileg és imázsügyileg a Carson Coma szerintem nagyon hasít most, nagyon ügyesek, és élőben elég jó showt csinálnak. A Corduroy Club című lemezükről már két klipjük is van, érdemes megnézni.

link Forrás

A Mayberian Sanskülottsot említeném még, akiket már jó sok ideje követek. Nekik szintén jött ki fél éve egy új klipjük. Én túlnyomórészt punk/posztpunk és hasonló gitárzenéket vagy félelektronikus bandákat hallgatok. Ami még érdekes lehet, hogy hamarosan mi is kiadunk egy új single-t klippel, amin dolgoztunk az elmúlt hónapokban, aztán gyártjuk egymás után a többit is. Zenekarilag most egy nehéz, de izgalmas stádiumban vagyunk, sokat dolgozunk, hogy működjön és haladjon a zenekar úgy, ahogy mi szeretnénk.

Lesz mostanában olyan fellépő itthon, amire nagyon kíváncsi vagy?

A Dürer kertben lesz két érdekes zenekar: szeptember 29-én a szentpétervári Shortparis, amit még tavaly a Budapest Showcase Hub keretein belül hallottunk a zenekarral, és nagyon nagy hatással volt ránk az a fajta előadás és zene, amit lenyomtak élőben.

link Forrás

Aztán szintén a Dürerben lesz Black Midi. legjobb haverom volt Londonban egy titkos koncertjükön, és azt mondta, muszáj elmennem megnézni, mert élőben szintén nagyon erős. Aztán az A38-ra tervezek menni Stimming Live setre. Az élő szetteket mindig is különlegesnek találtam, valószínűleg izgalmas buli lesz a Pure Lust jóvoltából.


A sorozat korábbi részéiben Szabó Benedek , Sodró Eliza, Oltai Kata, Szauer Judit és Grecsó Krisztián mondták el, mit érdemes meghallgatni/megnézni.

Az interjú a Volvo Autó Hungária támogatásával készült.