joblog-volvo-tagline
interjú

A Káli-medence annyira alappá vált, hogy engem kicsit megmosolyogtat

Reisz Gábor párt éve már a diplomafilmjével ismertté vált, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan már-már generációs kultfilmmé vált, amit hasonló sikerrel követett tavaly második filmje, a Rossz versek. Nemrég pedig a Félmondatok című rövidfilmmel jelentkezett, amiben egy párkapcsolat néhány perc alatt szinte teljesen lefut egy autóban. 

Reisz GáborFotó: Bach Máté

A legújabb kisfilmedben, ami a Margó Fesztiválra készült, egy kapcsolatot mutatsz be pár percben az első randitól a válságokon át a szakításig. Miért pont a Káli-medence kerül elő mint a legkézenfekvőbb úti cél? Kívülállóként tudnál jobb tippet adni a helyette?

A Káli-medence nagyon szép környék, de már annyira alappá vált az utóbbi időben, hogy minden budapesti filmes/reklámos/zenész/építész odaköltözik, hogy engem kicsit megmosolyogtat. Rengeteg gyönyörű hely van Magyarországon, én utoljára Lillafüreden képedtem el, hogy mennyire meseszerűen szép. 

Ez a filmed mennyire volt személyes ihletettségű? Sok olyan mondat hangzik el benne, amit te is kimondtál vagy te is megkaptál?

Tekintve, hogy még mindig nincs jogsim, mert egy drága vizsgabiztos 50 percnyi vezetés után azt mondta, hogy nem volt megfelelő kuplung technikám, a film alaphelyzetét nem mondanám személyes ihletettségűnek, de persze jó pár szituációt vagy mondatot ismerek az életemből. 

Reisz GáborFotó: Bach Máté

A Margó programjai közül mi az, ami a legjobban érdekel?

Amíg a Rossz verseket csináltuk gyakorlatilag nem olvastam semmit se. Tavasz környékén került a kezembe Krusovszky Dénes regénye az Akik már nem leszünk sosem. Nagyon régen szippantott be ennyire intenzíven valami. A szerzővel lesz egy beszélgetés vasárnap hatkor, remélem, ott tudok majd lenni.

Van olyan film, aminek előre várod a bemutatóját?
Egyértelműen Taika Waititi filmjét várom a legjobban a Jojo Rabbitot.  

A sorozat korábbi részéiben Szabó Benedek , Sodró ElizaOltai KataSzauer JuditGrecsó KrisztiánYorgos Goletsas és Döbrösi Laura mondták el, mit érdemes meghallgatni/megnézni.

Az interjú a Volvo Autó Hungária támogatásával készült.