FILM

Rangos nemzetközi díjra jelölték a Barokk Feminát, melynek első fele tavaly nálunk debütált

A legrangosabb európai dokumentumfilm-fesztiválok által alapított Doc Alliance díjra jelölték Lichter Péter Barokk Femina című kísérleti filmjét. A díj ünnepélyes átadóját július 13-án fogják tartani, a Cannes-i Filmfesztiválon.

Barokk Femina Nemes Z. Márió 2019-ben megjelent verseskötetének dadaista adaptációja. A film 2020 nyarán, websorozat formájában mutatkozott be a 444.hu-n, később rövid verzióját a Jihlavai Dokumentumfilm fesztiválon ismerték el különdíjjal. A Barokk Feminát installációként is bemutatták, először 2020 decemberében az ISBN gallériában, 2021 júliusában pedig a drezdai Ostrale Biennálén kerül a közönség elé.

A hírhez csatolt közlemény úgy fogalmaz, hogy a filmben archív felvételek, hollywoodi blockbusterek és videójátékok képei ütköznek, keverednek és mosódnak össze egy dadaista kollázzsá. A rokokós „fake news-esztétikát” teremtő versfilm, aminek költségvetése nem haladta meg az ötszáz forintot, összességében az alábbi kérdésre keresi a választ: milyen lenne a Tények, ha Marcel Duchamp rendezné és Hugo Ball volna a műsorvezető?

Lichter Péter filmrendező, filmesztéta, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. 2002 óta készít kísérleti filmeket, amiket számos jelentős nemzetközi fesztiválon vetítettek. Lichter ezen kívül több filmes témájú ismeretterjesztő könyv szerzője és a Prizma folyóirat szerkesztője. Első regénye, a Kubrick-akció 2021 őszén fog megjelenni a Scolar kiadó gondozásában.

Nemes Z. Márió költő, kritikus, esztéta. A Telep Csoport, a Technologie und das Unheimliche művészeti kollektíva és a hungarofuturista mozgalom alapító tagja. Legutóbbi kötete: Ektoplazma (képzőművészeti írások, Symposion Kiadó, 2020).

A Barokk Femina első fele nálunk debütált pár perces részekben, itt lehet végignézni ezeket a részeket: